Terug naar overzicht

Dag van de Talen: ruim 50 tto2-leerlingen geven les aan 12 groepen 7/8

28-09-2023

“Ik heb vandaag het woord ‘le gris’ geleerd!” en “Ik leerde wat ‘to fold your arms’ betekent!”, zo reageerden afgelopen dinsdag leerlingen uit groep 8 van basisschool de Springplank. Onze leerlingen van de tweede klas tweetalig onderwijs speelden verschillende taalspelletjes met de basisschoolleerlingen. De aanleiding hiervoor was de Europese Dag van de Talen op dinsdag 26 september. In totaal gingen ruim 50 leerlingen van het RLS naar 12 groepen 7/8 in de regio.

De RLS-leerlingen vonden het maar wat leuk om weer terug te zijn op de basisschool en pakten hun rol als ‘juniorleerkracht’ met verve op. “Met een groepje uit je eigen klas en onze taaldocent konden we de kinderen laten zien dat het heel leuk kan zijn om een nieuwe taal te leren! En zelf vonden we het leuk te zien hoeveel we zelf als tweede klassers tto al geleerd hebben”, reageerden onze leerlingen. Er werden allerlei spelletjes gedaan, zoals kwartetten in het Frans, memory in het Duits en domino, bingo, pictionary en snakes&ladders in het Engels. Voor sommige leerlingen was het een extra leuk bezoek, zij waren terug op hun oude basisschool en een enkeling gaf zelfs les aan hun eigen broer of zus. Bovendien konden de leerlingen aan groep 8 van juf Manon even goed uitleggen waarom interpunctie toch wel erg belangrijk is bij talen.

Ieder jaar weer is dit een dag die energie geeft, vindt mw. M. Rood, docent Engels van het RLS. Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen reageren en vaak niet eens door hebben hoeveel ze leren van het spelen van de spelletjes.

Op meerdere plekken in het land gingen leerlingen van tweetalig onderwijs op bezoek bij basisscholen en zo dus ook in de Bollenstreek. Het Rijnlands biedt sinds jaar en dag tweetalig onderwijs op VWO-niveau aan en sinds vier jaar ook op de HAVO. Deze dag is een initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa.