Terug naar overzicht

Ambassadeur Duitsland in lessen Duits op het RLS

12-10-2023

Op 12 oktober was het landelijk de dag van de Duitse taal, aanleiding voor de Duitse ambassadeur in Nederland, de heer dr. C.J. Nunn, om twee lessen Duits op onze school bij te wonen. De heer Nunn was te gast in mavo2, die nu enkele weken Duitse les heeft gevolgd, en bij vwo6 die eindexamen Duits gaat doen. 

In kleine interviewtjes stelden mavoleerlingen zich voor waarna docent dhr. Bloemheuvel de Duitse lidwoorden uitlegde. De eindexamenleerlingen ontvingen de ambassadeur met enthousiast gezongen ‘Atemlos durch die Nacht’ van Helene Fischer. Daaruit sprak al het thema ‘Verbinding’ dat daarna in presentaties aan de orde kwam. Leerlingen vertelden over de familieband met grootouders in Duitsland, over vakanties in de bergen met heerlijk Duits eten, en ook over de economische band van Nederland met Duitsland.  

“We waren best zenuwachtig”, vertelden leerlingen uit klas 6. “We hadden het goed voorbereid, natuurlijk wil je het foutloos doen als de ambassadeur komt.” En dat ging prima, vonden zowel dhr. Nunn als de docent Duits mw. E.M. Schuster. “Het was een erg leuk bezoek en de leerlingen hebben het prima gedaan.” 

Dhr. Nunn legde uit dat het veel uitmaakt of Nederlanders en Duitsers in het Engels met elkaar communiceren. Dat is toch een omweg zei hij, communiceren in de taal van de ander is rechtstreekser. Hij benadrukte daarbij hoe belangrijk het is dat leerlingen Duits leren.  

Tot slot hebben de leerlingen heel verschillende vragen aan de ambassadeur gesteld: wat hem aan het ambassadeurschap het beste beviel; hoe het was om onze koning te ontmoeten; hoe hij ambassadeur was geworden; wat het leukste land is om ambassadeur van te zijn en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de Nederlandse en Duitse cultuur.   

De dag van de Duitse taal is een initiatief van de Actiegroep Duits, een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA). Op ca. 160 scholen is op deze dag speciale aandacht aan het Duits gegeven waarbij o.a. het grote belang van beheersing ervan voor de Nederlandse economie en maatschappij werd benadrukt. 

“We kijken terug op een prachtige invulling van de Dag van de Duitse taal”, besluiten docenten Bloemheuvel en Schuster.