Terug naar overzicht

Gastlessen in flexuren februari, maart

14-03-2023
Rijnlands Lyceum Sassenheim

Gastles neurowetenschapper Jos van der Geest
Jos van der Geest, verbonden aan het Erasmus MC, liet onze leerlingen in februari kennismaken met de wonderlijke wereld van onze hersenen, het meest bijzondere orgaan in het menselijke lichaam. Hersenen stellen ons in staat om bijzondere dingen te doen, zoals waarnemen, bewegen, denken en nog heel veel meer. En als er iets mis gaat door bijvoorbeeld een ziekte leidt dat vaak tot bijzondere gedragingen.  Een boeiende en zeer interessante gastles!

Gastlessen Tweede Wereldoorlog
Gastsprekers van het Landelijk Steunpunt Gastspreker WOII-Heden vertelden in de week van 7 maart hun eigen bijzondere familieverhaal aan leerlingen in havo3 en vwo3.  Zij deelden indrukwekkende ervaringen, zoals als zoon van Duits-Joodse ouders op 5- jarige leeftijd op verschillende adressen moeten onderduiken en na de oorlog ontdekken dat je ouders in Auschwitz zijn vermoord; de destijds 7 jarige jongen die op zijn onderduikadres werd mishandeld, opgepakt, vrijgelaten en toen verraden: een tijd waarin hij niet naar school kon en alle leerstof moest inhalen. 
De verhalen sluiten aan bij de onderwerpen die nu geschiedenis aan de orde komen: WO II, Duitse bezetting in Nederland en Holocaust.

Gastles Dragons Dén:  hr. B. Mintjes
Op maandagmiddag 13 maart kwam Bernd Mintjes een gastles geven over ondernemen. Bernd Mintjes is een 'Business Angel', iemand die vermogen en kennis beschikbaar maakt aan ondernemers die aan het begin staan van hun bedrijf.
Bernd vertelde enthousiast hoe leuk het is om te ondernemen en waar hij op let bij het beoordelen van ene idee voor een nieuw bedrijf. Daarna mochten kinderen zelf in zijn schoenen gaan staan door drie ideeën te beoordelen: Een abonnement op een softwarepakket voor bedrijven om verkopen via Bol.com te analyseren, een drijvend duikcontainertje die je in staat stelt om zonder flessen te duiken (maar met een slang verbonden te zijn aan een drijvende box die voor de luchttoevoer zorgt) en een gezonde shake die je zelf thuis kan maken door alleen water toe te voegen. Daarnaast vertelde hij over zijn ervaringen met ondernemers die (legale) cannabispleisters verkocht en hoe ze door hun klanten in verschillende doelgroepen te benaderen dit veel succesvoller hebben kunnen doen.
Het lokaal zal vol, van de brugklas tot examenleerlingen en er werd aandachtig geluisterd naar de ervaringen van dhr. Mintjes. Hij gaf nog als advies mee dat alle leerlingen ooit een keer in hun leven een bedrijfje moeten beginnen. Ook als het mislukt dan leren ze er veel van.

Gastles RTL-verslaggever (zie foto)
De leerlingen uit V3 en T3 zijn druk met het maken van een nieuwsitem. Op 14 maart kregen ze daarover praktische uitleg van een expert: Lonneke Haveman, verslaggever bij Editie NL op RTL 4.  Zij legde uit hoe je nu zo’n item voorbereidt en hoe je het goed in elkaar zet. Ook beantwoordde ze  vragen van de leerlingen.  Kortom een interessante, leerzame en drukbezochte vakflexles Nederlands vandaag bij mevrouw Hogervorst.   
We zijn benieuwd naar de gefilmde items van de leerlingen… (wordt vervolgd)