Terug naar overzicht

KNAW onderwijsprijs voor twee werkstukken vwo6-leerlingen

26-06-2024

“Het was fantastisch om mee te maken!”, zeggen de zes Rijnlandse winnaars van de KNAW-Onderwijsprijs. Zij namen op 25 juni deze prijs, een bijdrage in de studiekosten van hun eerste collegejaar, in ontvangst. “Dat we de prijs hebben gewonnen was al geweldig nieuws maar dat beide werkstukken op de 2e plaats eindigden én de uitreiking in het statige, zeventiende-eeuwse Trippenhuis in Amsterdam maakte het nog mooier.”

Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken op het vwo stimuleren en looft de Onderwijsprijs uit voor ProfielWerkStukken (PWS) die eindexamenleerlingen schrijven. 294 inzendingen, verdeeld over vier vwo-onderwijsprofielen, heeft de KNAW ontvangen. De KNAW stelt dat de winnaars elk op een creatieve manier hun onderzoeksvragen hebben beantwoord, en dat op een hoog niveau. 

Gokverslaving
In het profiel Economie & Maatschappij wonnen Daniël de Ronde, Roemer Beck en Mark Eikema de prijs met hun werkstuk Quick thrills and high stakes - the correlation between youth gambling and instant gratification. “We hebben onderzocht in hoeverre potentieel gokgedrag onder jongeren al te voorspellen is met behulp van ander typisch leerlingengedrag, zoals op tijd beginnen voor een toetsweek, scrollgedrag, gezond eten en sporten. Daarbij hebben we dit gedrag gekoppeld aan de uitkomsten van een gedragsexperiment met een gokelement", zeggen Daniël, Roemer en Mark.

Ionenmotor
In het profiel Natuur & Techniek kregen Bram Burghard, Daan Holsboer en Victor Schrama de prijs voor hun werkstuk Unlocking Ionic Thrust: The Power of Electrode Geometry. “Wij hebben de technologie van de elektrohydrodynamische aandrijving onderzocht om de ionenmotor verder te optimaliseren en de onderliggende principes beter te begrijpen” vertellen Bram, Daan en Victor. "Met zo'n motor kun je veel efficiënter ruimtevaartuigen voortstuwen, waardoor ruimtemissies dieper het heelal in kunnen reiken.”