Terug naar overzicht

Uitreiking IB-English Certificate en Senior TTO- Certificate Nuffic

19-10-2022
Rijnlands Lyceum Sassenheim

54 leerlingen van de 6de klas van het tweetalig vwo van afgelopen jaar kwamen 14 oktober nog een keer naar hun oude school, samen met familie en vrienden, voor een feestelijk ontvangst en diploma-uitreiking. Zij slaagden in juli voor hun examen International Baccalaureate ‘English Language & Literature’ en sloten daarmee hun zesjarige opleiding tweetalig vwo af. 

Deze leerlingen hebben zes jaar tweetalig onderwijs gevolgd. Dhr. Langelaar, afdelingsleider vwo, stond in zijn speech stil bij hun ontwikkeling: van “I sit on football” naar een internationale stage in de vijfde klas en bijvoorbeeld analyses van Engels taalgebruik in politiek en marketing. Ook prees hij hun inzet: naast de vwo-vakken volgden zij de laatste twee jaren 270 uur Engels. Een prachtige prestatie, zeker in coronatijd. 19 leerlingen kozen er zelfs voor om nog een stapje verder te gaan en het examen op Higher Level te doen. Dat betekende dat zij naast de schrijfexamens, die ook nog eens samenvielen met de centrale examens, extra boeken hebben gelezen en een extra essay moesten schrijven.  

De geslaagden ontvangen het certificaat van de International Baccalaureate Organisation, de organisatie die het Engelse IB examen afneemt. De IBO is gevestigd in Geneve en is het Ministerie van Onderwijs voor internationale scholen over de hele wereld. 

Daarnaast ontvingen de oud-leerlingen ook hun Senior TTO Certificate van Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, omdat zij ook de TTO-bovenbouw hebben afgerond. Dit betekent dat zij in de bovenbouw verschillende vakken in het Engels hebben gekregen die allemaal gericht waren om persoonsontwikkeling en burgerschap. Zo volgden zij Social Studies, Culture & Art en schreven ze hun profielwerkstuk in het Engels.