Algemeen

 • Wanneer moet je je aanmelden?
  Op 15 maart 2023 sluit de inschrijfperiode. Je schrijft je in met het aanmeldformulier dat je hier kunt vinden en voegt daarbij het adviesformulier (incl. code) dat je van je eigen school krijgt. Dat lever je bij ons in, je ontvangt daarna een bevestiging van ontvangst. Pas later ontvang je de bevestiging dat je echt bij ons op school mag komen.
 • Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?
  Meestal zitten er rond de 25 leerlingen in een brugklas. In je klas zitten leerlingen die ‘gewoon’ onderwijs volgen of die de sportklas doen of de expressieklas volgen, bij elkaar. Alleen de leerlingen die tweetalig onderwijs doen vormen met elkaar een aparte klas.
 • Is er een maximum aan leerlingen dat wordt aangenomen?
  Nee, dat is er niet. Jaarlijks zijn er 9 tot 10 brugklassen. Er is altijd plek voor je.

Tweetalig onderwijs (tto)

 • En als ik het Engels niet meteen begrijp?
  De eerste weken gaan docenten rustig van start. Vaak spreken ze ook nog Nederlands naast Engels om je te laten wennen. Van leerlingen vragen we vooral om hun best te doen om Engels te praten. Het zal in het begin zo zijn dat je daarom Nederlandse woorden in je Engelse zinnen gebruikt. Dat is geen probleem, zo leer je ook wat je nog niet weet.
 • Ik hoorde ook iets over reizen op tto?
  Dat klopt! Je gaat talen ook leren toepassen in het buitenland. Ieder jaar staat er een reisje gepland.
 • Welke vakken heb je in het Engels?
  Op tto heb je natuurlijk English in English. Daarnaast heb je art and design, drama, geography, global perspectives, history, mathematics (op havo-vwo: wiskunde in het Nederlands) physical education en science. In de derde klas heb je bovendien economics, chemistry en biology.
 • Hoeveel vervolgopleidingen zijn er in het Engels?
  In Nederland is een kwart van de bacheloropleidingen en 70 procent van de masters in het Engels. Veel studieboeken zijn ook in het Engels. Tto is dus heel handig!
 • Welke vakken heb je in het Nederlands?
  Nederlands, natuurlijk. Ook het mentoruur en Frans zijn in het Nederlands. Duits komt daarbij in de tweede klas en natuurkunde in de derde. Voor tto havo-vwo is wiskunde in het Nederlands.
 • Kun je van gewoon havo/vwo naar tweetalig havo/vwo en terug?
  Als je start in een tto-klas kun je eventueel in een volgend schooljaar overstappen naar een gewone havo- of vwo-klas, maar het vraagt wel wat aanpassing. Er moet ook een plek in de klas zijn. Maar als je het echt niet naar je zin hebt op het tto gaan we natuurlijk een oplossing zoeken. Andersom, van gewoon havo/vwo of vwo overstappen naar tto, kan niet.
 • Kun je van tweetalig havo/vwo overstappen naar tweetalig vwo en andersom?
  Ja, dat kan beide kanten op na jaar 1 en 2. Vanaf de derde klas kun je wel van tweetalig vwo naar tweetalig havo, maar niet andersom. Lees ook het antwoord dat bij de vraag hierboven staat.
 • Kun je met dyslexie tto volgen?
  Jazeker.Het is zelfs zo dat het voor sommige leerlingen beter werkt dan regulier onderwijs, omdat je met zoveel Engels wordt geconfronteerd dat je het veel sneller oppikt.
 • Doe je ook eindexamen in het Engels?
  Nee, dat mag niet in Nederland als je een havo- of vwo-diploma wilt halen. Vanaf de vierde klas gaan veel vakken dan ook over in het Nederlands. Daarvoor in de plaats komt een aantal andere vakken die je in het Engels doet. Het is voor leerlingen soms even wennen om weer aardrijkskunde en geschiedenis te hebben in plaats van geography en history. Maar dit went ook weer snel. Naast je vwo-examen kun je een extra examen doen om het Certificate International Baccalaureate te halen (IB).
 • Moet je al Engels kunnen spreken?

  Nee hoor, wij leren je Engels spreken. En dat gaat snel, want naast 5 uur Engels per week krijg je ook nog eens 7 of 8 vakken in het Engels, afhankelijk van of je havo/vwo of vwo volgt. Je past dus meteen toe wat je bij het vak Engels leert. Je spreekt dus elke dag meerdere uren Engels, waardoor je het heel snel kunt!

   

   

 • Hoeveel kost tto?
  Voor tweetalig onderwijs vragen wij een extra ouderbijdrage. Deze is 200 euro in de eerste drie (havo) en vier (vwo) jaar. De laatste twee jaar is de ouderbijdrage 300 euro. Dit bedrag is hoger omdat hiervan de examenkosten voor IB English worden betaald. De bedragen zijn excl. reizen.
 • Wat is het voordeel van tto?
  Je hebt een uitstekende beheersing van het Engels. Ook heb je andere dingen geleerd zoals presenteren en discussiëren en de wereld in een breed, internationaal, perspectief zien. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld je vervolgopleiding...

Leerlijnen Sport en Expressie

 • Moet je kiezen uit Sport of Expressie?
  Nee, dat hoeft zeker niet. De meeste leerlingen volgen het algemene rooster. De Leerlijnen Sport en Expressie bieden we de leerlingen die speciaal in sporten of cultuur zijn geïnteresseerd, aan.
 • Wat voor advies moet ik hebben voor de Sportklas?
  Voor de Leerlijn Sport is nodig: een mavo/havo-, havo/vwo- of vwo-advies. Belangrijk is vooral dat je zin hebt om veel te sporten, met nieuwe sporten kennis wilt maken en een ander wilt helpen bij het sporten. We hebben vooraf een toelatingstoetsje. Soms blijkt namelijk dat een leerling minder makkelijk beweegt en dan raden we de sportklas af.
 • Wie kunnen er voor de Leerlijn Sport kiezen?
  Alle leerlingen die geplaatst worden in klassen mavo/havo1 en klassen havo/vwo1, kunnen voor de Leerlijn Sport kiezen.
 • Wat kost de Leerlijn Sport?
  Deze Leerlijn kost 145 euro per schooljaar, daarnaast zijn er nog wat kleine kosten voor een bitje en oranje LO-shirt (te koop bij LJ sport in Sassenheim).
 • Hoeveel jaar volg ik de Leerlijn Sport?
  De Leerlijn Sport volg je de eerste twee jaar.
 • Kun je twee Leerlijnen kiezen?
  Nee, helaas niet, je moet een keuze maken tussen Leerlijn Algemeen, Leerlijn Sport, Leerlijn Expressie of Tweetalig Onderwijs. Een combinatie van tto en één van de Leerlijnen kan dus ook niet.
 • Moet je goed kunnen tekenen of dansen voor de Leerlijn Expressie?
  Nee, dat hoeft niet. Wel moet je geïnteresseerd zijn in allerlei vormen van kunst en cultuur: theater, dans, film en beeldende kunst bijvoorbeeld.
 • Wat ga je zoal doen bij Expressie?
  Je maakt toneel, je gaat aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van kunstwerken en je maakt onder andere je eigen stop-motion animatiefilmpje. We gaan op excursie en volgen workshops.