Algemeen

  • Wanneer moet je je aanmelden?

    Je schrijft je in met het (ondertekende) aanmeldformulier dat je hier kunt vinden en voegt daarbij het Adviesformulier VO (met daarin je code voor onderwijstransparant) dat je van je eigen school krijgt. Die twee formulieren lever je bij ons van 25 tot en met 31 maart. Zij-instromers mogen dit natuurlijk ook eerder sturen.
    Ons adres is:

    Rijnlands Lyceum Sassenheim
    t.a.v. leerlingadministratie
    Van Alkemadelaan 2
    2171 DH Sassenheim

    Je krijgt van ons een bevestiging van ontvangst. Pas later sturen we je de bevestiging dat je echt bij ons op school mag komen.

     

    ,

  • Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?
    Meestal zitten er rond de 25 leerlingen in een brugklas. In je klas zitten leerlingen die ‘gewoon’ onderwijs volgen of die de sportklas doen of de expressieklas volgen, bij elkaar. Alleen de leerlingen die tweetalig onderwijs doen vormen met elkaar een aparte klas.
  • Is er een maximum aan leerlingen dat wordt aangenomen?
    Nee, dat is er niet. Jaarlijks zijn er 9 tot 10 brugklassen. Er is altijd plek voor je.

Tweetalig onderwijs (tto)

  • En als ik het Engels niet meteen begrijp?
    De eerste weken gaan docenten rustig van start. Vaak spreken ze ook nog Nederlands naast Engels om je te laten wennen. Van leerlingen vragen we vooral om hun best te doen om Engels te praten. Het zal in het begin zo zijn dat je daarom Nederlandse woorden in je Engelse zinnen gebruikt. Dat is geen probleem, zo leer je ook wat je nog niet weet.
  • Ik hoorde ook iets over reizen op tto?
    Dat klopt! Je gaat talen ook leren toepassen in het buitenland. Ieder jaar staat er een reisje gepland.
  • Welke vakken heb je in het Engels?
    Op tto heb je natuurlijk English in English. Daarnaast heb je art and design, drama, geography, global perspectives, history, mathematics (op havo-vwo: wiskunde in het Nederlands) physical education en science. In de derde klas heb je bovendien economics, chemistry en biology.
  • Hoeveel vervolgopleidingen zijn er in het Engels?
    In Nederland is een kwart van de bacheloropleidingen en 70 procent van de masters in het Engels. Veel studieboeken zijn ook in het Engels. Tto is dus heel handig!
  • Welke vakken heb je in het Nederlands?
    Nederlands, natuurlijk. Ook het mentoruur en Frans zijn in het Nederlands. Duits komt daarbij in de tweede klas en natuurkunde in de derde. Voor tto havo-vwo is wiskunde in het Nederlands.
  • Kun je van gewoon havo/vwo naar tweetalig havo/vwo en terug?
    Als je merkt dat je niet goed op je plek zit op het tto, kun je eventueel in een volgend schooljaar overstappen naar een gewone havo- of vwo-klas. Andersom, van gewoon havo/vwo of vwo overstappen naar tto, kan niet.
  • Kun je van tweetalig havo/vwo overstappen naar tweetalig vwo en andersom?
    We hebben een tweejarige brugklas, dus na jaar 2 kan je overstappen naar tweetalig havo of tweetalig vwo. Als het tweetalig vwo echt wat te lastig is, kan je natuurlijk wel eerder naar de tweetalige havo/vwo-klas. 
    Vanaf de derde klas kun je wel van tweetalig vwo naar tweetalig havo, maar niet andersom. Lees ook het antwoord dat bij de vraag hierboven staat.
  • Kun je met dyslexie tto volgen?
    Jazeker, er zijn meer leerlingen die dat doen. 
  • Doe je ook eindexamen in het Engels?
    Nee, dat mag niet in Nederland als je een havo- of vwo-diploma wilt halen. We doen wel een extra examen voor Engels: het International Baccalaureate-certificaat (IB). 

    Omdat het eindexamen in het Engels is, gaan veel vakken vanaf de vierde klas dan ook over in het Nederlands (je houdt wel een aantal vakken in het Engels). Het is voor leerlingen soms even wennen om weer aardrijkskunde en geschiedenis te hebben in plaats van geography en history. 
  • Moet je al Engels kunnen spreken?

    Nee hoor, wij leren je Engels spreken. En dat gaat snel, want naast 5 uur Engels per week krijg je ook nog eens 7 of 8 vakken in het Engels, afhankelijk van of je havo/vwo of vwo volgt. Je past dus meteen toe wat je bij het vak Engels leert. Je spreekt dus elke dag meerdere uren Engels, waardoor je het heel snel kunt!

     

     

  • Hoeveel kost tto?

    Voor tweetalig onderwijs vragen wij een extra vrijwillige ouderbijdrage. Deze is 200 euro in de eerste drie (havo) en vier (vwo) jaar. De laatste twee jaar is de vrijwillige ouderbijdrage 300 euro. Dit bedrag is hoger omdat hiervan de examenkosten voor IB English worden betaald. De bedragen zijn excl. reizen.
    Het niet betalen van deze bijdrage zal niet leiden tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan de activiteiten, maar kan er wel toe leiden dat activiteiten niet doorgaan, omdat de school onvoldoende financiële dekking heeft hiervoor.

  • Wat is het voordeel van tto?
    Je hebt een uitstekende beheersing van het Engels. Ook heb je andere dingen geleerd zoals presenteren en discussiëren en de wereld in een breed, internationaal, perspectief zien. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld je vervolgopleiding...

Leerlijnen Sport en Expressie

  • Moet je kiezen uit Sport of Expressie?
    Nee, dat hoeft zeker niet. De meeste leerlingen volgen het algemene rooster. De Leerlijnen Sport en Expressie bieden we de leerlingen die speciaal in sporten of cultuur zijn geïnteresseerd, aan.
  • Wat voor advies moet ik hebben voor de Sportklas?
    Voor de Leerlijn Sport is nodig: een mavo/havo-, havo/vwo- of vwo-advies. Belangrijk is vooral dat je zin hebt om veel te sporten, met nieuwe sporten kennis wilt maken en een ander wilt helpen bij het sporten. We hebben vooraf een toelatingstoetsje. Soms blijkt namelijk dat een leerling minder makkelijk beweegt en dan raden we de sportklas af.
  • Wie kunnen er voor de Leerlijn Sport kiezen?
    Alle leerlingen die geplaatst worden in klassen mavo/havo1 en klassen havo/vwo1, kunnen voor de Leerlijn Sport kiezen.
  • Wat kosten de Leerlijnen Sport en Expressie

    Voor de leerlijnen Sport en Expressie vragen we een vrijwillige bijdrage van 145 euro per schooljaar. Het niet betalen van deze bijdrage zal niet leiden tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan de activiteiten, maar kan er wel toe leiden dat activiteiten niet doorgaan, omdat de school onvoldoende financiële dekking heeft hiervoor.

    Daarnaast is er een kleine post voor het oranje LO-shirt voor de leerlijn Sport (te koop bij LJ sport in Sassenheim). Dit komt voor rekening van de ouders. Deelname van de les is niet hiervan afhankelijk. De leerlingen zijn zelf vrij in het kiezen van sportbroek en sportschoenen.
     

  • Hoeveel jaar volg ik de Leerlijn Sport?
    De Leerlijn Sport volg je de eerste twee jaar.
  • Kun je twee Leerlijnen kiezen?
    Nee, helaas niet, je moet een keuze maken tussen Leerlijn Algemeen, Leerlijn Sport, Leerlijn Expressie of Tweetalig Onderwijs. Een combinatie van tto en één van de Leerlijnen kan dus ook niet.
  • Moet je goed kunnen tekenen of dansen voor de Leerlijn Expressie?
    Nee, dat hoeft niet. Wel moet je geïnteresseerd zijn in allerlei vormen van kunst en cultuur: theater, dans, film en beeldende kunst bijvoorbeeld.
  • Wat ga je zoal doen bij Expressie?
    Je maakt toneel, je gaat aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van kunstwerken en je maakt onder andere je eigen stop-motion animatiefilmpje. We gaan op excursie en volgen workshops.