In dit filmpje leggen we uit wat RLS-Flex is: Een nieuw onderwijsconcept

Met ingang van schooljaar 2022-2023 is er meer te kiezen voor onze leerlingen. Vanaf dan vullen zij zelf hun lesrooster deels in. RLS-Flex is ons nieuwe onderwijsconcept waarbij leerlingen naast de gewone vaklessen, tijdens flexuren zelf kiezen voor extra uitleg, tijd om huiswerk te maken of extra uitdaging. Hun mentor helpt hen bij het kiezen. 

Rustigere schooldag
De vaklessen duren 80 minuten, de flexuren duren 40 minuten. Doordat er minder verschillende lessen worden gegeven op een dag, hoeven leerlingen minder vaak te wisselen van klaslokaal. Dat zorgt voor meer rust en overzicht in een schooldag. En doordat de vaklessen langer duren is er meer tijd om lesstof uit te leggen, vragen te behandelen of bijvoorbeeld praktische opdrachten te doen zoals een scheikundige proef of een debat. 

Elke dag keuze uit 4 flexuren
Elke dag staan er 4 flexuren in het rooster. Er zijn flexuren voor extra uitleg of extra verdieping bij een bepaald vak. Andere flexuren bieden extra uitdaging, waaronder themalessen en culturele en kunstzinnige activiteiten zoals extra Duits of Frans, de schoolband en toneel. Ook zijn er flexuren om huiswerk te maken zodat er thuis meer vrije tijd overblijft. Een leerling volgt per week minimaal 5 flexuren. Voor jongere leerlingen is een aantal flexuren vast ingedeeld. In hogere leerjaren ontstaat steeds meer vrije keuzeruimte. Zelf kiezen is prettig voor leerlingen en vergroot het plezier om te leren. Maar het kan ook best lastig zijn. Daarom begeleiden hun mentoren ze hier goed bij.